Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Rutin

Rutin (dříve vitamin P nebo také rutosid) je rostlinný glykosid, který je velmi významným přírodním donátorem antioxidantů, má vynikající antimutagenní, antikarcinogenní a protizánětlivé účinky. Snižuje křehkost krevních kapilár spojenou často s hypertenzí (zvýšeným krevním tlakem) a naopak zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje srážlivost krve a celkově posiluje imunitní systém organismu. Společně s některými dalšími flavonoidními látkami zvanými bioflavonoidy zvyšuje hladinu kyseliny askorbové v různých živočišných orgánech tím, že ji buďto chrání před oxidací katalyzovanou ionty kovů nebo zvyšuje její využitelnost v organismu. Proto jsou přirozené zdroje kyseliny askorbové obsahující flavonoidy (kupř. šípky se značným množstvím rutinu) účinnější než syntetický vitamin C.
Významným zdrojem rutinu je pohanka či artyčok. Nejvyšší koncentrace rutinu v pohance je v zelené hmotě (listech) rostliny v období počátku kvetení. Některé odrůdy hromadí tuto látku přímo v květech. Obsah rutinu ve všech částech rostliny je značně závislý na odrůdě. Semena pohanky obsahují rutin také, ale v menším množství. Rutin se používá ve farmaceutických preparátech a potravních doplňcích.   (kop)
                                
                       
 
 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111