Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Semolina

Semolina je purifikovaný, rozdrcený endosperm zrna tvrdé pšenice durum (Triticum durum), získaný v počátečních fázích mlecího procesu, s hrubší granulací než má běžná mouka. Průměr částeček se pohybuje mezi 0,25 a 0,75 mm. Stejnou granulaci obvykle mívá i produkt zvaný farina, nebo kukuřičná krupice. Semolina se používá téměř výlučně k výrobě těstovin, protože lepek v ní obsažený je pro tyto účely velmi vhodný, méně vhodný je ale pro pekařské účely. Ze semoliny se rovněž vyrábí kuskus, což jsou v podstatě těstoviny ve tvaru jemných kuliček, oblíbené zejména v Maroku, Tunisku a Algerii, nebo bulgur Semolina se může také používat jako alternativa kukuřičné mouky k podsypávání těsta na korpusy pizzy a zamezení jeho přilepování k plechu. Při výrobě chleba dodává přídavek malého množství semoliny kůrce výrobku chutnost a křupavost.   (kop)
 
Semolina, nutriční hodnota ve 100 g
Energie
360 kca/l   1510 kJ
%DDD (USA)
Sacharidy
72,83 g
 
- vláknina potravy
3,9 g
 
Tuky
1,05 g
 
- nasycené
0,15 g
 
- mononenasycené
0,124 g
 
- polynenasycené
0,43 g
 
Protein
12,68 g
 
Voda
12,67 g
 
Thiamin (Vit. B1)
0,28 mg  
22%
Riboflavin (Vit. B2)
0,08 mg
5%
Niacin (Vit. B3)
3,31 mg  
22%
Vitamin B6
0,1 mg
8%
Kyselina listová (Vit. B9)
72 μg 
18%
Vápník
17 mg
2%
Železo
1,23 mg
10%
Hořčík
47 mg
13%
Fosfor
136 mg
19%
Draslík
186 mg  
4%
Zinek
1,05 mg
11%
 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111