Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Nutriční hodnota

Nutriční (výživová) hodnota potraviny vyjadřuje pomocí údajů o množství obsažených látek, do jaké míry je potravina pro výživu člověka významná, do jaké míry je prospěšná či nežádoucí. K základním parametrům patří údaj o obsažené energii (energetická hodnota vyjádřená v joulech nebo kaloriích; 10 kJ = ca 2,4 kcal; 1 kcal = 4,2 kJ) a údaje o množství obsažených základních živin/nutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitaminů, minerálních a stopových prvků, vlákniny, ale také karotenoidů, polyfenolů, fytosterolů aj.

Informace o nutriční hodnotě potravin lze najít v různých potravinových tabulkách  a databázích. Při používání takových tabulek je třeba si uvědomit, že složení surovin a zpracovaných potravin kolísá vlivem řady přírodních faktorů a receptur.
Obvykle se nutriční hodnota uvádí ve formě tabulky. Obsah složek v potravinách samozřejmě v určitém rozsahu kolísá, takže je třeba počítat s tím, že se uvádějí průměrné hodnoty.
(sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111