Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Zinek

Zinek (Zn) je esenciální mikroprvek, který je při obvyklé smíšené stravě přijímán v množství 10 až 20 mg denně, avšak jeho zásoby v půdě se zmenšují a s tím souvisejí i nižší množství obsažená v potravinách. Z potravin je zinek resorbován z 10 až 50 %. Na resorpci mají negativní vliv fytáty a fosforečnany.
V těle dospělého člověka jsou obsaženy 2 až 3 g zinku. Jeho význam v organismu spočívá v tom, že je součástí a aktivačním faktorem řady enzymů. Navíc se tvrdí, že hraje roli při vidění za šera při fotochemických procesech v sítnici. Nadbytečný zinek je vylučován střevem, ledvinami a kůží (v horku se potem vyloučí 2 až 3 mg Zn). Ve vlasech je obvykle obsaženo kolem 200 μg Zn/g , a pokud koncentrace klesne pod 100 μg, je to projev jeho nedostatku. Denní potřeba zinku se odhaduje na 12 až 20 mg.
Nedostatek zinku u dětí se projevuje nechutenstvím, oslabeným růstem, v době dospívání může vést k narušení pohlavního vyzrávání. U dospělých se projeví vypadáváním vlasů, lámavostí nehtů, kožními problémy, únavou, poruchami imunity, zhoršením zraku, špatnou hojivostí ran a zlomenin kostí, u mužů nedostatek zinku může nepříznivě ovlivnit funkci prostaty a přispět k jejímu zbytnění.
S ohledem na jeho občasný nedostatek ve stravě bývá zinek součástí doplňků stravy, kam se přidává pro zlepšení kvality kůže, nehtů, vlasů, zlepšení funkce důležitých orgánů v těle a zvýšení imunity. Vzhledem k tomu, že při průjmech dětí jsou ztráty zinku poměrně značné, doporučuje se suplementace. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111