Zdravotní nezávadnost je základní požadavek, který musí být splněn u všech potravin uváděných na trh. Za účelem dosažení nezávadnosti jsou v celém potravinovém řetězci používány preventivní postupy (viz
HACCP), s jejichž pomocí se závadám předejde nebo se včas odhalí.
Označování
U potravin živočišného původu se navíc požaduje, aby byl vyznačen důkaz, že podnik byl z hlediska hygieny schválen k provádění určité činnosti.
V oválném razítku se uvádí značka státu (české podniky: CZ), veterinární schvalovací číslo podniku a označení EHS. Na základě uvedeného čísla lze podnik identifikovat (viz Seznam českých schválených podniků na portálu
www.svscr.cz).
Opatření
Dodržování předpisů kontrolují orgány dozoru. V případě zjištění zdravotní závadnosti nařizují orgány dozoru
vyřazení potravin z trhu. ČR je zapojena do mezinárodního systému rychlého varování
RASFF, který umožňuje rychlý přenos informací o závadách zjištěných v zahraničí.