Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Ortorexie

Ortorexie se definuje jako přílišná starost o zdraví se zaměřením na co nejzdravější stravování. Tato starost se může proměnit až ve vážnou poruchu. Lidem, kteří ortorexií trpí, se stává výhradním zájmem v životě starost o to, co konzumují. Všechny myšlenky upínají k přemýšlení o svém zdravém jídelníčku.

Lidé s ortorexií všeobecně odmítají maso, tuky, potraviny vypěstované pomocí umělých hnojiv , potraviny obsahující uměle vyrobené látky atd. Velmi přísně se rovněž starají o způsoby přípravy potravy, kvalitu nádob na vaření apod. Věnují hodně času plánování jídelníčku a úpravě potravin. Každý jejich stravovací prohřešek je doprovázen silným pocitem viny a frustrace. Odmítají všechno, co není čistě přírodní, zdraví prospěšné nebo prověřené. Společenský život takovýchto lidí je rovněž ovlivněn, protože jít na oběd do restaurace či baru je pro ně nemyslitelná věc.

Osoby trpící ortorexií jsou obyčejně velmi přísné, upjaté a náročné vůči sobě i ostatním. Často se může jednat o lidi věnující se sportům, např. atletice či kulturistice, kdy se hlídá v jídelníčku každá kalorie a nutriční hodnota a jejich vliv na postavu nebo vzhled.

(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111