Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Fytochemikálie

Bylo zjištěno, že určité druhy zeleniny, koření, bylin, ovoce a cereálií, které jsou přirozeně bohaté na tzv. “fytochemikálie”, mají ochranný účinek proti některým onemocněním. Za fytochemikálie se v této souvislosti považují z hlediska fyziologického nebo léčebného vysoce aktivní látky, které mají schopnost modulovat metabolismus člověka způsobem, který vhodně zamezuje onemocnění, např. vzniku rakoviny. Mezi fytochemikálie se nezahrnují: škrob, bílkoviny, běžné mastné kyseliny, vitaminy a esenciální minerální látky.
 
Uvádí se, že existuje nejméně 14 skupin fytochemikálií, u kterých se prokázalo nebo se u nich předpokládá, že působí preventivně proti rakovině. Jsou to: sulfidy, fytáty, flavonoidy, glukaráty, karotenoidy, kumariny, monoterpeny, triterpeny, lignany, fenolové kyseliny, indoly, isothiokyanáty, ftalidy a polyacetyleny.
 
Přehled některých bioaktivních látek, jejich zdroje a účinky jsou uvedeny v tabulce.
 
Bioaktivní látka
Zdroj
Uváděné účinky
Karotenoidy
Mrkev, tykev, rajčata
Prevence rakoviny, antioxidační účinky, posilování imunity
Polyfenoly (flavonoidy, antokyany)
Bobuloviny, červené hroznové víno, čaj
Ochrana před rakovinou a srdečně-cévním onemocněním, antibakteriální, antivirové, antioxidační, protizánětlivé účinky, regulace krevního tlaku
Glukosinoláty
Brokolice, červené zelí, kedluben
Prevence rakoviny, antibakteriální, antivirové účinky, snižování cholesterolu
Monoterpeny
Citrony, máta peprná
Prevence rakoviny, vliv na trávení
Sulfidy
Cibule, česnek
Prevence rakoviny, vliv na trávení, antibakteriální, antivirové, protizánětlivé účinky, posilování imunity, regulace krevního tlaku, snižování cholesterolu
Zdroj: DGE (Německá společnost pro výživu, 1996)
 
Na základě údajů o spotřebě se ukazuje, že většina lidí v Evropě nekonzumuje dostatečné množství ovoce a zeleniny. Roste počet onemocnění, která souvisejí se stravováním. Pro zajištění potřebných dávek bioaktivních látek odborníci na výživu doporučují, aby denní příjem ovoce a zeleniny byl minimálně 600 g.
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111