Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Zeaxanthin

Pigment zeaxanthin (zeaxantin) je přirozeně se vyskytující xanthofyl (viz Xantofyly), jedná se o oxidovaný karotenoid.  Zeaxanthin je izomerem luteinu (viz Lutein),  má stejný sumární vzorec, ale liší se umístěním  dvojné vazby, což způsobuje jejich odlišné chemické vlastnosti. Zeaxanthin je po luteinu nejběžnější xanthofyl v humánní stravě. Při odhadu dietetického příjmu xanthofylů se z analytických důvodů obvykle nedělá mezi luteinem a zeaxanthinem rozdíl.

Zeaxanthin je společně s luteinem jednou z hlavních komponent makulárního pigmentu. Ukládá se v makule lidského oka odpovědné za centrální vidění, a působí jako filtr nebezpečného modrého světla a jako antioxidant. Dostatečný příjem zeaxantinu v potravě má pozitivní efekt na zrak, zabraňuje degeneraci sítnice.

Důležitými zdroji zeaxanthinu jsou: žluto/oranžovo/červené druhy ovoce a zelená zelenina, např. zelí, brokolice, růžičková kapusta, zelené fazole, kapusta, hrášek, dýně, špenát, dále mandarinky, pomeranče i vaječný žloutek.

Syntetický zeaxanthin se připravuje vícestupňovou chemickou syntézou z menších molekul.
Syntetický zeaxanthin byl povolen rozhodnutím 2013/49/EU k uvedení na trh jako složka nového typu. Podle specifikace uvedené v rozhodnutí je složka nabízena ve formě sušeného prášku připraveného rozprašovacím sušením s želatinovým nebo škrobovým základem s přidaným α-tokoferolem a askorbylpalmitátem nebo ve formě roztoku kukuřičného oleje s přidaným α-tokoferolem. Syntetický zeaxanthin, specifikovaný v rozhodnutí 2013/49/EU, může být uveden na trh v Unii jako nová složka potravin pro použití v doplňcích stravy při maximálním denním příjmu nejvýše 2 mg. (ber, 2013)

Legislativa:
Prováděcí rozhodnutí 2013/49/EU

Zdroj:
http://www.bezpecnostpotravin.cz/prirodne-identicky-zeaxanthin-pro-doplnky-stravy.aspx
http://www.bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-syntetickeho-zeaxanthinu-pouziteho-v-doplncich-stravy.aspx
http://www.bezpecnostpotravin.cz/synteticky-zeaxanthin-schvalen-do-doplnku-stravy.aspx
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zeaxantin
http://en.wikipedia.org/wiki/Zeaxanthin


Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111