Porce

Ve výživových doporučeních pro zdravou populaci (viz Pyramida zdravé výživy) i v dietách souvisejících s chorobami nebo se snižováním hmotnosti se množství potravin často vyjadřuje v porcích. Velikost porce však není jednoznačně definována nějakým předpisem, ale většinou u příslušného doporučení bývá uvedeno, co je porcí míněno. Velikost porcí by se měla lišit podle fyzického zatížení osob a dalších faktorů. Obvykle uváděné velikosti porcí se vztahují k dospělým osobám bez většího fyzického zatížení (těhotné a kojící ženy a těžce pracující potřebují více, děti v závislosti na věku jednu nebo dvě třetiny obvyklé dávky).
Pro účely označování výživové hodnoty balených potravin musí teprve Evropská komise specifikovat velikosti porce, aby bylo možno uvádět množství živin v porci příslušné potraviny.
Podobně, jako se v doporučeních trochu liší počet porcí, má i velikost porcí určitý rozptyl.
 
Doporučený denní příjem porcí pro dospělé osoby (průměr z různých pramenů)
Výrobky z obilovin (chléb pečivo, rýže, vločky, těstoviny)      
3 – 6 porcí
Zelenina (syrová i vařená, včetně brambor)
3 – 5 porcí
Ovoce (syrové i kompotované, včetně šťáv)
2 – 4 porce
Ryby, maso, drůbež, vejce, luštěniny
1 – 3 porce
Mléko a mléčné výrobky
2 – 4 porce
Cukr, tuk
nejvýše 1 porce
 
Velikost jedné porce (průměr z různých pramenů)
Výrobky z obilovin
1/2 krajíce chleba (30g), 1 rohlík či houska, ½ až ¾ hrnku (30 g) ovesných vloček či müsli, 1 kopeček (¾ hrnku vařené) rýže či vařených těstovin (125g)
Zelenina
velká paprika, mrkev či dvě rajčata, hrnek čínského zelí či salátu, ½ až ¾ hrnku dušené zeleniny či brambor, sklenice neředěné zeleninové štávy
Ovoce
1 kus středně velkého ovoce, ½ hrnku drobného ovoce, ½ hrnku kompotovaného ovoce, sklenice neředěné ovocné štávy
Mléko, mléčné výrobky
1 sklenice mléka (200 – 250ml), 1 kelímek jogurtu (150 – 200 ml), sýr (30 – 55g)
Ryby, maso, drůbež, luštěniny
55 – 85 g masa, 1 vejce, ½ až ¾ hrnku vařených luštěnin, porce sojového masa
Cukr, tuk
10 g, lžička oleje, vrchovatá lžička džemu či medu
Ořechy
2 lžíce
* objem hrnku se počítá ca 0,3 l
 
Správné odhadnutí porcí na našem talíři je klíčem k úspěšné kontrole příjmu kalorií. Ve většině případů bývají skutečné porce mnohem větší. Toto podceňování našeho příjmu má za následek negativní postoji ke změnám stravovacích zvyků. (sk)