Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Karnitin

L-karnitin (kyselina 3-hydroxy-4N-trimetylaminomáselná) je přirozeně se vyskytující látka, která zajišťuje transport mastných kyselin  do buněčných struktur zvaných mitochondrie. Zprostředkovává tak spalování (beta-oxidaci) mastných kyselin (tuků). Tento chemický proces zajišťuje energii zejména pro srdeční a kosterní svalstvo. Karnitin je také přítomen ve všech buňkách živočišných těl, kde na sebe navazuje krátké řetězce mastných kyselin, jež jsou biologicky vysoce účinné, a dlouhé řetězce, které jsou škodlivé až toxické, pokud nejsou odbourávány v mitochondriích. Karnitin je v těle vytvářen z aminokyselin lysinu a methioninu. Přímo v lidském těle se tvoří asi 25 % z celkového množství karnitinu. Zbytek pochází z potravy, zejména z masa. Karnitin se dobře vstřebává, a proto lze velmi rychle dosáhnout zvýšení jeho koncentrace v krvi. Průnik do svalů a do buněčných prostorů je však velmi pomalý, což znamená i pomalý případný účinek na výkonnost.
Karnitin je častou složkou doplňků stravy zaměřených na zvýšení energie, na zlepšení kardiovaskulárních systému a snížení cholesterolu, nebo na snižování hmotnosti. Účinky na hubnutí jsou však velmi sporné. Argumentuje se nutností přidávání karnitinu v případě redukčních diet, při nichž se přirozená produkce karnitinu v těle údajně snižuje. Neprokázala se závislost míry spalování tuků na příjmu karnitinu. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111