Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

JECFA

JECFA (The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva) je mezinárodní vědecký výbor expertů, který je řízen společně Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Výbor se schází od roku 1956. Původně se JECFA zabýval vyhodnocováním bezpečnosti potravinářských aditiv. V současné době posuzuje také kontaminanty, přirozeně se vyskytující toxické látky a rezidua veterinárních léčiv přítomných v potravinách.
JECFA dosud vyhodnocoval více než 1 500 potravinářských aditiv, asi 40 kontaminantů a přirozeně se vyskytujících toxikantů a rezidua asi 90 veterinárních léčiv. Výbor rovněž vypracoval zásady pro posuzování bezpečnosti chemických látek v potravinách.
JECFA se schází dvakrát do roka, na programu jsou buď (i) potravinářská aditiva, kontaminanty a přirozeně se vyskytující toxické látky v potravinách nebo (ii) rezidua veterinárních léčiv v potravinách.Účast expertů na zasedání se mění podle toho, co je předmětem projednávání. (kvas)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Žluť SY: EFSA stanovil novou hodnotu ADI (22.7.2014)
Výzva EFSA k poskytnutí dat o akrylamidu (16.5.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111