Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Reveň

Reveň (rebarbora, Rheum rhabarbarum) je zelenina, která se od jiných druhů výrazně liší vysokou kyselostí (pH 3,1 – 3,4), která je na úrovni kyselosti většiny druhů ovoce. Jako zelenina jsou konzumovány řapíky listů, zatímco kořen je odedávna (už ve staré Číně) využívaným zdrojem léčivých látek (antrachinonové glykosidy, chrysofanolové deriváty, flavanové deriváty, naftaleny, stilbeny). Droga získávaná z kořene se používá při snížené chuti k jídlu, ke zlepšení vylučování žluči do střeva, při poruchách zažívání a nechutenství spojených s nadměrnou tvorbou žaludeční kyseliny. Při podání nižších dávek se projevuje protiprůjmové působení tříslovin, vyšší dávky naopak působí díky antrachinonům projímavě. Droga není vhodná pro těhotné ženy a kojící matky.
Rostlina pochází z Asie, mezi odrůdami jsou rozdíly v chemickém složení. Reveň se zeleně zbarvenými řapíky (reveň dlanitá, Rheum palmatum L.) používaná jako zelenina má vyšší obsah kyselin než reveň lékařská (Rheum officinale Baill.) s červeně zbarvenými řapíky, jejíž chuť je jemnější. Reveň bulharská obsahuje hormonálně účinný estrogen, zvaný rapontikosid (k léčení klimakterických potíží a poruch menstruačního cyklu).
Pokud jde o kyseliny, má reveň vysoký obsah kyseliny jablečné a citronové, ale překvapivě nízký obsah vitaminu C. Známou skutečností je však vysoký obsah kyseliny šťavelové, jejíž obsah se během růstu rostlin zvyšuje. Ve střední Evropě se proto nedoporučuje konzumovat reveňové řapíky od druhé poloviny června. Kyselina šťavelová je obsažena ve všech částech rostliny, ale nejvíce v listech. Může mít za následek ledvinové potíže (vytváření ostrých krystalků v močových cestách) a může škodlivě působit tím, že váže dvojmocné ionty (vápník, hořčík, železo aj.), např. ze zubní skloviny. Doporučuje se konzumovat reveň společně s mléčnými výrobky.
Na druhou stranu je reveň výborným zdrojem vitaminů skupiny B (niacin, kyselina pantotenová a kyselina listová). Dále je bohatým zdrojem vápníku, a také draslíku a manganu, které podporují vylučování vody z těla. Obsahuje i značné množství vlákniny. Díky zmíněným látkám účinně pomáhá při ochablosti a zácpě, zbavuje tělo škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energii buněk a je pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tukové látky. Účinně ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, je močopudná. S konzumací však opatrně, raději v kombinaci s jiným ovocem či zeleninou. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111