Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Gastroenteritida

Onemocnění, jehož příčinou je konzumace stravy kontaminované patogenními organismy nebo jejich toxiny. Nejčastějšími patogeny jsou Shigella, Salmonella, Listeria, Yersinia, Campylobacter, E. coli, Vibrio and Clostridium perfringens. Zdravá střevní mikroflóra tvoří silnou bariéru proti vstupu patogenů. Mikroorganismy, které produkují velké množství SCFA, např. Bifidobacterium a Lactobacillus, dokážou růstu patogenů zamezovat.
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111