Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Avitaminóza

Avitaminóza je chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitamínu. Může být způsoben např. jeho (dlouhodobě) nedostatečným přívodem, poruchou trávení, poškozením střevní mikroflóry, poruchou žláz s vnitřní sekrecí nebo jeho nekrytou zvýšenou potřebou (např. při podávání léků, které působí jako antagonisté vitamínů). 
Nedostatek vitamínu A způsobuje zhoršení nočního vidění, vysychází rohovky, kožní onemocnění.
Nedostatek thiaminu (vitamínu B1) způsobuje beri-beri.
Nedostatek niacinu (vitamínu B3) způsobuje pelagru.
Nedostatek kobalaminu (vitamínu B12) způsobuje anémii (chudokrevnost).
Nedostatek vitamínu C způsobuje kurděje (skorbut).
Nedostatek kalciferolu (vitamínu D) způsobuje rachitidu (křivici). 
Nedostatek vitamínu K způsobuje krvácení.  
V Česku se avitaminóza vyskytuje zcela ojediněle, častější je její lehčí forma, tzv. hypovitaminóza. Opakem avitaminózy je hypervitaminóza.
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111