Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Hypervitaminóza

Hypervitaminóza (předávkování nebo otrava vitamíny) je onemocnění způsobené přílišným množstvím vitamínů nahromaděných v organismu. Týká se především vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), které jsou ukládány v játrech a tělesném tuku a jejichž dlouhodobá nadměrná koncentrace působí toxicky např. na játra. Vitamíny rozpustné ve vodě tělo neuchovává a jejich aktuální přebytek se vylučuje ledvinami. Hypervitaminóza se proto u vitaminů rozpustných ve vodě vyskytuje jen minimálně.
 
Při hypervitaminóze A dochází k praskání a krvácení rtů, osoba je podrážděná. Zvlášť nebezpečná je u těhotných žen, u nichž může způsobovat poruchy vývoje plodu a u malých dětí.
Hypervitaminóza D způsobuje odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu a poškození ledvin.
Hypervitaminóza E způsobuje přechodné žaludeční potíže a průjmy.
Nadměrné dávky vitaminu C mají výrazné projímavé účinky.

Opakem hypervitaminózy je avitaminóza.
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111