Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Artyčok

Artyčok (Cynara scolymus) je teplomilná trvalka, vzhledem podobná bodláku, s lodyhou přesahující jeden metr. Jako zelenina se používají především mohutné křupavé dužnaté květní pupeny, které se na rostlině vytvoří druhý rok. Rostlina obsahuje řadu příznivě působících látek, takže kromě pupenů, v nichž je koncentrováno nejvíce fyziologicky působících látek, se využívají i listy, lodyhy, modrofialové květy a hlízovité kořeny podobající se topinamburu (Jeruzalémský artyčok). Moderní věda účinky potvrzuje. Pupeny se konzumují buď syrové (jako salát) nebo vařené či jinak kuchyňsky upravené. Ke konzumaci se hodí i vařená zdužnatělá nahořklá květní lůžka. V Itálii se z artyčoku vyrábí chutný hořký likér Cynar. V tradičním léčitelství se používají všechny části rostliny.
Pupen artyčoku se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů A, B a C, železa, hořčíku, draslíku, zinku a vápníku, dále obsahuje hořčinu cynarin(derivát kyseliny kávové), polysacharid inulin, třísloviny, slizové látky, flavonoidy (cynarosid, scolynosid), seskviterpenické laktony (cynaropikrin, grossheimin, cynaratriol). V listech je obsažen mj. cynarin, rutin (flavonoid), cynaropikrin (např. cynarin snižuje cholesterol a podporuje trávení, cynarosid a cynaropikrin přispívá k regeneraci jaterních buněk).
Artyčok působí příznivě na látkovou výměnu v játrech, podporuje tvorbu žluče (pomáhá předcházet vzniku žlučových kamenů, ale zvýšená produkce žluče může znamenat riziko pro pacienty se žlučovými kameny), snižuje potíže vznikající v souvislosti se špatnou funkcí jater, např. nevolnost, pocity plnosti a plynatost. Snižuje obsah krevních tuků a cholesterolu, čímž chrání proti arterioskleróze. Podporuje činnost slinivky, snižuje obsah krevního cukru, pomáhá při poruchách ledvin a celkově zlepšuje metabolismus. Je považován za afrodiziakum a odvar z čerstvého kořene a červeného vína (podle Mathioliho herbáře) údajně pomáhá odstranit nepříjemný tělesný pach. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111