Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

GDA

Směrné denní dávky GDA (Guidelines Daily Amounts ) vytvořené odborníky na výživu jsou doporučená množství příjmu určitých živin a energie. V současné době jsou dobrovolně využívány k tomu, aby byla spotřebiteli srozumitelnou formou poskytnuta informace o obsahu těch položek v potravině nebo pokrmu, kterých je v naší stravě nežádoucí nadbytek. Na obalech některých potravin nebo v nabídce některých řetězců (legislativa nepožaduje povinné uvádění těchto parametrů) je v procentech uváděn obsažený podíl z celkové denní doporučené dávky, a sice pro sůl, tuky, cukry a energii. Pokud má spotřebitel zájem snižovat podíl nadbytečných živin ve své stravě, dostává tak podklad pro výběr.

Doporučené denní dávky živin a energie se liší podle pohlaví, věku a někdy i podle specializovaného výživového účelu, ale k výše uvedenému účelu se bere za základ doporučený denní příjem pro středně aktivní ženy, tj.
energie: 2000 kcal (tj. 8 400 kJ),
tuky: 70 g, z toho nasycených tuků 20 g,
sacharidy: 270 g, z toho cukrů (tzn. mono- a di-sacharidů) 90 g,
sodík (sůl):  2,4 g (6 g).

Pro stanovení procentního podílu uvedeného na obalu, musí výrobce zjistit obsah příslušných živin v konkrétních výrobcích (na základě chemické analýzy nebo výpočtem). Vypočtený podíl v 100 g nebo 100 ml výrobku a případně i v jedné porci se zaokrouhluje na celá procenta.
V ČR má patronát nad zaváděním tohoto označení na českých potravinách Potravinářská komora (PK ČR). (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111