Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Aspergilóza

Aspergilóza je infekční onemocnění způsobené plísní rodu Aspergillus. Aspergillus je oportunní patogen (vyvolá onemocnění pouze jeli poškozen některý z faktorů přirozené rezistence a je snížena funkce imunitního systému), tzn. aspergilóza se vyskytuje téměř výhradně u jedinců s oslabenou imunitou (imunosuprimovaných). Nákaza je převážně vdechnutím.

 

Přirozeným místem výskytu plísní Aspergillus je půda, rozkládající se vegetace, seno a zrní podléhající mikrobiálnímu rozkladu. Plísně napadají všechny druhy organických substrátů, kdykoli jsou příznivé podmínky pro jejich růst. Mezi takové podmínky patří vysoká vlhkost (nejméně 7 %) a vyšší teplota.

 

Mezi plodiny, které jsou často napadeny plísněmi Aspergillus, patří cereálie (např. kukuřice, čirok, rýže, pšenice), olejniny (např. podzemnice, sojové boby, slunečnice, bavlna), koření (např. chilli papričky, pepř černý, koriandr, kurkuma, zázvor) a ořechy (např. mandle, pistácie, vlašský ořech, kokos, para-ořech).

(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111