Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Leptospiróza

Leptospiróza je typická zoonóza (nákaza přenosná ze zvířat). Jde o velmi nebezpečné bakteriální onemocnění, jehož hlavním zdrojem jsou jak všudypřítomní potkani, tak i velice často domácí zvířata, např. prase, pes nebo kočka. Leptospiry pronikají do těla aktivně i neporušenou sliznicí či kůží. Zdrojem infekce mohou být také potraviny, které byly znečištěny močí hlodavců. Může dojít i ke kuriózním případům, kdy potkani pohybující se ve skladech pomočili plechovky s pivem a lidé se následně nakazili po napití přímo z plechovek.

Průběh onemocnění je akutní i chronický. Projevuje se záněty jater, ledvin, nervovými příznaky a těhotné ženy mohou i potratit. Jedná se o velmi závažné onemocnění, které může končit trvalými následky i smrtí. Při léčbě je nutná velmi přísná dieta a prevencí je především hygiena. Velké nebezpečí leptospirózy hrozí v záplavových oblastech. Potraviny, které byly kontaminovány záplavovou vodou a bahnem, by se již neměly konzumovat. Výjimkou mohou být neporušené konzervy, jejichž povrch lze účinně dezinfikovat. (kvas)

Prevence leptospirózy při záplavách

 

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Počet zasažených studní vzrostl z 900 na bezmála 3 000 (7.6.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111