Glukosamin
Glukosamin je látka, která se běžně vyskytuje v lidském těle a je nezbytnou součástí kloubního mazu a chrupavky.
Jako doplněk stravy ke zmírňování bolesti při osteoartritidě a jiných bolestech kloubů se široce používá glukosaminsulfát. Zjistilo se, že glukosaminsulfát může zvyšovat riziko vývoje inzulínové rezistence (diabetu 2. typu) a zhoršovat regulaci diabetu u pacientů s diabetem 1. typu. Obavu ze sníženého účinku inzulínu mohou mít rovněž obézní jedinci, osoby s vysokým krevním tlakem, genetickými dispozicemi k diabetu nebo onemocněním srdce. (kvas)
Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost
Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin
Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin
Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111