Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Otrava z ryb

Odborníci na výživu obecně doporučují konzumovat více ryb, neboť rybí maso je zdrojem bílkovin a polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem, které jsou pro lidské zdraví důležité.

Rybí tkáň je velmi citlivá k působení mikroorganismů a kazí se mnohem rychleji než tkáň suchozemských živočichů. Při teplotě kolem 15 °C již během jednoho dne. Ryby tak mohou být příčinou otrav z potravin. Většinou jde o otravy způsobené makrelovitými rybami, tj. makrelou, tuňákem, sajrou, mohou je ale způsobovat i jiné druhy, např. sardinky, ančovičky a sledi. Otravy se projevují obvykle dvě hodiny po konzumaci kontaminované ryby a odezní během šestnácti hodin. Jde především o trávicí obtíže, které mohou doprovázet i neurologické a kožní příznaky. Příčinou těchto otrav, často uváděných jako otravy makrelovitými rybami, je histamin produkovaný enzymovým systémem bakterií v rybách z histidinu (aminokyseliny, která je obsažena v rybí bílkovině). Účinek histaminu podporují ještě další sloučeniny obsažené v rybách, např. putrescin a kadaverin. I přes podobné příznaky nejsou otravy způsobené makrelovitými rybami alergickou reakcí na potravinu, neboť ta probíhá jiným mechanismem (viz alergie a alergie na ryby).

Vážnější otravy než makrelovité ryby mohou způsobovat korýši a měkkýši, neboť akumulují mořské biotoxiny(např. saxitoxin, azaspiracid).

(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111