Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Zázvor

Zázvorovník lékařský (Zingiber officinale) je vytrvalá rostlina, která dorůstá do výšky asi 90 centimetrů, vzhledem připomíná rákosí, žluté květy se podobají orchideím. Daří se jí především v mokrých horských oblastech. Vyskytuje v Indii, Japonsku, Střední Americe, Číně a na Cejlonu. Oddenek zázvoru je široce rozšířené koření a ochucovadlo. Je rovněž integrální součástí tradiční medicíny (Čína, Sri Lanka, Arabie, Afrika medicína Ájurvédská, Tibb-Unani), kde se užívá proti nachlazení, horečce, nevolnosti a zvracení, slabosti, gastrointestinálním potížím aj. Podle současných výzkumů zázvor pomáhá proti artritidě, trombózám, respiračním potížím, nadýmání, nevolnosti (i při chemoterapii), zlepšuje krevní oběh, zvyšuje produkci trávicích kyselin a žluče a údajně zmírňuje i průběh kolorektální rakoviny.
Zázvor v různých formách dodává jídlu aroma a současně pozitivně ovlivňuje zažívání. Používá se čerstvý, sušený, nakládaný, kandovaný. Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů, k odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa, k dochucení sladkých jídel a pečiva (perník, vánoční cukroví). V Británii je oblíbené slabší pivo, víno nebo limonáda ochucené zázvorem, asijskou specialitou je zázvorový čaj, v Japonsku je nakládaný „růžový“ zázvor součástí sushi. Zázvor bývá k dispozici i ve formě tinktury sirupů a kapslí. Jako koření je sušený zázvor prodáván samostatně nebo ve směsích s jiným kořením.
Aktivními látkami jsou patrně dráždivé těkavé látky, především gingeroly, shogaolyparadoly a zingerony, které se vyznačují antioxidačními, protizánětlivými, antiemetickými a gastroprotektivními účinky. Aroma čerstvého a sušeného zázvoru se značně liší, těkavé látky se sušením ztrácejí. Sušený zázvor obsahuje: 3 – 6 % tuků, 9 % bílkovin, 60 – 70 % sacharidů, 3 – 8 % hrubé vlákniny, kolem 8 % popela, 9 – 12 % vody a 2 – 3 % těkavých olejů.
Oficiální pokyny ohledně množství konzumovaného zázvoru neexistují, určité riziko nevolností, pálení žáhy, průjmu a srdečních poruch hrozí po příjmu více než 5 g sušeného zázvoru. Problémem může být kombinace s některými léky a možná i těhotenství a kojení. Při užití na lačný žaludek může dojít k podráždění. (sk)





 
 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111