Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Clean Label

Nový koncept v označování potravin známý jako „Clean Label“ (z angl. „čistá etiketa“) představuje přístup výroby, kde je snahou vyjít v ústrety konečným spotřebitelům a odstranit z potravin nepopulární přídatné látky (éčka). Jedná se o potraviny, v jejich receptuře není, resp. je výrazně omezeno používání umělých barviv, konzervačních činidel, aromat apod. V současnosti neexistuje žádný právní podklad/definice toho, co Clean Label představuje. Proto jsou k dispozici různé výklady a rozdíly ve vnímání Clean Label. Jeden z výkladů odmítá použití všech aditivních látek, druhý uvádí možnost použití kyselin askorbové apod.
 
Clean Label může mít např. tyto vlastnosti:
-       bez aditivních látek,
-       bez emulgátorů,
-       bez ztužených tuků,
-       bez umělých aromat,
-       bez chemicky modifikovaných škrobů nebo mouk,
-       bez barviv,
-       bez chemických konzervačných látek,
-       bez stimulátorů chuti,
-       bez regulátorů kyselosti, s výjimkou citranu vápenatého (sůl kyseliny citrónové),
-       bez obohacování jódem, fluórem, vitamíny,
-       bez GMO složek.
(ne)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111