Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Bambucké máslo

Bambucký tuk (termín „máslo“ je legislativou vyhrazen pro výrobek obsahující výhradně mléčný tuk) je  výrobek získávaný z ořechů máslovníku (Butyrospermum, shea tree, máslo karité) rostoucích především v Indii a Africe.

Složením mastných kyselin, které kolísá podle produkční oblasti, se podobá kakaovému tuku a smí být přidáván jako jeho částečná náhrada při výrobě čokolády stejně jako některé další vyjmenované rostlinné tuky (bornejský tuk, tengkawang,  palmový olej, sal, kokum gurgi a olej z jader manga). Celkem mohou tyto tuky tvořit nejvýše 5 % čokoládové hmoty. Uvedené tuky z tropických rostlin jsou mísitelné s kakaovým máslem a jsou s ním kompatibilní z hlediska fyzikálních vlastností (bod tání, teplota a rychlost krystalizace). Kromě aplikace do čokolády a náplní do pečiva není jeho potravinářské využití v Evropě příliš rozšířené.
Širší využití má bambucký tuk v kosmetických prostředcích, kde se využívá především kvůli výhodné konzistenci (bod tání kolem teploty těla) i kvůli antioxidačním vlastnostem – ochrana proti UV-záření a proti stárnutí kůže.
Z hlediska mastných kyselin převládá kyselina olejová (mononenasycená, 37- 62 %) a kyselina stearová (nasycená, 25 – 50 %). Konzistence bambuckého tuku závisí především na poměru těchto dvou mastných kyselin (vyšší koncentrace kyseliny stearové – tužší konzistence).

Zdůrazňován bývá poměrně vysoký obsah fenolických látek, především katechinů s antioxidačním účinkem (viz flavonoidy). Uvádí se, že složením fenolických látek se podobá zelenému čaji, celkový obsah fenolických látek (kolísá podle oblasti) může být vyšší než v panenském olivovém oleji. (sk)

 

 

 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111