Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Fenylbutazon

Fenylbutazon (derivát pyrazolu) je veterinární léčivý přípravek, jehož použití je povoleno pouze u zvířat, která nejsou určena k produkci potravin, podle nařízení Komise (EU) č. 37/2010 ze dne 22. prosince 2009 o farmakologicky účinných látkách a jejich klasifikaci podle maximálních limitů reziduí v potravinách živočišného původu.

Fenylbutazon (označovaný také jako „bute“)  je nesteroidní antirevmatikum s  protizánětlivými účinky,  povolené k léčbě koní a psů. Fenylbutazon nesmí být podáván žádným zvířatům, určeným pro potravinový řetězec. Přesto jsou rezidua fenylbutazonu  stále nalézána i u koní poražených pro potravinový řetězec (např. v UK).
Původně byl lék fenylbutazon určen i k léčbě lidských pacientů, v současnosti se používá pouze ve veterinární péči. Na přelomu století se totiž kvůli vedlejším účinkům dostal na listinu zakázaných látek. U některých lidí vyvolával alergickou reakci, u jiných zase vedl k rozvoji vzácné choroby zvané aplastická anemie, při které je narušena krvetvorná schopnost kostní dřeně. Přestože bylo riziko malé, látka se stáhla z evropských i amerických lékáren.

Fenylbutazon je  metabolizován hydroxylací, hlavním metabolitem je farmakologicky aktivní oxyfenbutazon.  Dlouhotrvající účinek fenylbutazonu i po poklesu plazmatických hladin se vysvětluje dlouhodobou inhibicí syntézy prostaglandinů a vysokou afinitou k zanícené tkáni.
Fenylbutazon je často nahrazován látkami s méně výraznými vedlejšími účinky. (ber, 2013)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

EFSA a EMA hodnotí rizika fenylbutazonu (16.4.2013)
Phenylbutazon v koňském mase na Ostravsku spotřebitele zdravotně nepoškodil (8.4.2013)
O koňském mase ještě asi uslyšíme (3.4.2013)
FSA: Maďarské koňské maso označené jako hovězí (27.3.2013)
Akce 100 vzorků na koňské maso končí, vyšetřování pokračuje (24.3.2013)
SVS ČR: Výsledky testování na přítomnost koňské DNA (18.3.2013)
Úřady EU hodnotí rizika z fenylbutazonu v koňském mase (11.3.2013)
FSA: Další výsledky testování hovězích výrobků (1.3.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111