Cronobacter
Bakterie Cronobacter sakazakii (rod Cronobacter, čeleď Enterobacteriaceae) je fakultativně anaerobní, nesporotvorná, krátká gramnegativní tyčinka.V roce 2007 byla zjištěna odlišnost bakterie Enterobacter sakazakii od ostatních druhů rodu Enterobacter. Byla navržena reklasifikace tohoto druhu do nového rodu Cronobacter. Rod Cronobacter má 5 druhů: C. sakazakii, C. malonaticus, C. turicensis, C. muytjensii a C. dublinensis.Některé kmeny C. sakazakii produkují extracelulární heteropolysacharidové pouzdro, které bakteriím napomáhá přilnout k povrchům a následně vytvářet biofilm. Předpokládá se, že pouzdro hraje roli v ochraně bakterií proti vysychání. Biofilm zvyšuje odolnost bakterií ke stresu, účinku antibiotik a sanitačních prostředků, což představuje problém zejména v nemocnicích, školkách či jídelnách.Bakterie vykazují extrémní odolnost vůči vysokému osmotickému tlaku a vysychání, a proto jsou schopny dlouhodobě přežívat v potravinách s velmi nízkou aktivitou vody jako je kojenecká mléčná výživa či kojenecké obilné kaše. Cronobacter sakazakii roste v širokém rozmezí teplot 6 – 47 °C, optimum je 39 °C. Podobně jako ostatní bakterie z čeledi Enterobacteriaceae má C. sakazakii dobrou odolnost k nízkému pH. C. sakazakii je oportunní patogen, který napadá především novorozence a imunitně oslabené jedince. Rizikovou skupinou jsou předčasně narozené děti s potlačenou imunitou ve věku od 3 dnů do 4 let. Onemocnění novorozenců se vyskytuje vzácně, mívá však závažný a rychlý průběh s vysokou mírou úmrtnosti (30 – 80 %). Ve většině případů je nákaza spojená s konzumací mléčné kojenecké výživy.
C. sakazakii je běžnou součástí střevní mikroflóry teplokrevných zvířat. Vyskytuje se také v prostředí, ve vodě, půdě a na zelenině. Může přežívat i v prostředí potravinářských podniků, zejména v suchých a teplých místech. Mimo sušené mléčné kojenecké výživy, byl C. sakazakii izolován i z dalších potravin živočišného i rostlinného původu (např. cereálie, luštěniny, ovocné a zeleninové saláty, masné výrobky, syrové mléko, čerstvé sýry). (ber, 2013)Legislativa:V roce 2002 ICMSF (Mezinárodní komise pro mikrobiologickou specifikaci potravin) označila Enterobacter sakazakii jako vážně nebezpečný organismus pro vyhrazenou část populace, ohrožující její život a způsobující dlouhodobé závažné následky. Enterobacter sakazakii se tak vedle Listeria monocytogenes nebo Clostridium botulinum zařadil mezi nebezpečné potravinové patogeny.V listopadu 2005 vydala Evropská komise nařízení č. 2073/2005, které bylo následně změněno nařízením 1441/2007 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Z uvedeného nařízení vyplývá nutnost sledovat přítomnost Enterobacter sakazakii v sušené dětské výživě a podobných sušených přípravcích určených kojencům do stáří šesti měsíců.Nařízení Komise (EU) č. 365/2010 ze dne 28. dubna 2010, kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, pokud jde o Enterobacteriaceae v pasterizovaném mléce a v dalších pasterizovaných tekutých mléčných výrobcích a o Listeria monocytogenes v potravinářské soli.
Zdroje: http://cit.vfu.cz/alimentarni-onemocneni/cs/index.html Cronobacter sakazakiiBakterie rodu Cronobacter – nebezpečí sušené mléčné výživy pro kojence? (2013)Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii) – Nová hrozba? (2009)Enterobacter sakazakii alias Cronobacter sakazakii: nebezpečný patogen (2010)Enterobacter sakazakii ALIAS Cronobacter sakazakii – NOVÁ HROZBA? (pdf, 2009)
Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost
Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin
Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin
Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111