Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Beta karoten

Beta-karoten patří do skupiny karotenoidů a je prekurzorem vitamínu A.
Beta-karoten je pigment, produkovaný rostlinami, který je zbarvuje do žluta, oranžova až červena.
Stejně jako vitamin A není beta-karoten rozpustný ve vodě, ale je rozpustný v tucích.

Výskyt: Nejbohatšími zdroji beta-karotenu jsou mrkev, karotka, meruňky, papája, mango, nektarinky, broskve, špenát, brokolice, hrách, kapusta, řeřicha. Karotenoidy se vyskytují také v živočišných materiálech, např. dávají zabarvení vaječnému žloutku, máslu nebo masu lososa.

V organismu je pouze část z celkově přijatého beta-karotenu přeměněna na vitamin A,  zbytek se skladuje v tukových tkáních (kůže, játra). Pokud má organismus dostatek vitaminu A, konverze beta-karotenu se snižuje.  Z tohoto důvodu není možné se beta-karotenem předávkovat (vitamínem A se ale předávkovat dá, proto pozor užíváte-li  zdroj, který obsahuje vedle beta-karotenu také vitamín A).
Absorbce beta-karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství absorbovaného beta-karotenu ovlivňují různé faktory, zejména množství tuků a bílkovin (např. ze špenátu, který byl připraven bez tuku, se resorbuje pouze 6% z celkového beta-karotenu, přidáme-li při kuchyňské úpravě tuk, zvýší se absorbce beta-karotenu až na 60 %).

Funkce v organismu
Beta-karoten kromě toho, že slouží jako zdroj vitaminu A, vykonává v organismu řadu dalších funkcí. Především působí jako antioxidant, pomáhá neutralizovat volné radikály, reaktivní molekuly, které vznikají během metabolických procesů v organismu, a jednak je přijímáme z vnějšího prostředí. Bylo dokázáno, že konzumace ovoce a zeleniny, bohatých na beta-karoten, pozitivně ovlivňuje rozvoj některých druhů rakoviny. Díky svým antioxidačním vlastnostem působí preventivně proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.
Beta-karoten rovněž působí jako ochrana před fotooxidací, protože potlačuje negativní vliv volných kyslíkových radikálů, které vznikají v kůži důsledkem UV záření, a které mohou indukovat pre-kancerogenní změny v buňkách.
V neposlední řadě má beta-karoten stimulační efekt na imunitní systém a spolu s vitaminem E a selenem potlačuje vývoj zánětů oka.
Karotenoidy jsou obecně citlivé na vzdušný kyslík a světlo  a na působení některých enzymů. Také dehydratace a skladování ovoce a zeleniny snižují biologickou aktivitu ovoce a zeleniny. Naproti tomu jsou karotenoidy poměrně stabilní v mražených potravinách.

Denní doporučená dávka pro betakaroten není stanovena, odborníci na výživu doporučují 4-16
mg/den (dospělí 6-15 mg, děti 3-6 mg denně). Nejvhodnější je konzumovat dostatek zeleniny a ovoce, z něhož je dostatek karotenoidů v přirozené formě.
Předávkování beta-karotenem se projeví zažloutnutím kůže. Tyto příznaky jsou reverzibilní a odezní po vysazení karotenů ze stravy.  
Některé skupiny lidí potřebují díky svým životním návykům nebo zdravotním omezením více beta-karotenu (např. kuřáci, konzumenti většího množství alkoholu nebo ženy, které užívají orální antikoncepci). Beta-karoten jako doplněk stravy není doporučován užívat těhotným, kojícím a dětem.

Beta-karoteny jsou používány v potravinách jako přírodní nebo přírodně identická jasně žlutá až oranžová barviva. Tato barviva se dělí do dvou kategorií:

•    E160a (i) - Směs karotenů
•    E160a (ii) - Beta karoten
Pro barvení potravin se používá syntetická forma beta-karotenu. V hojném množství se používá v sýrech a margarínech. Dále se používá k barvení olejů, majonéz, zmrzlin, jogurtů, ovocných nápojů, limonád, dezertů, cukrovinek, pudinků.

Nežádoucí účinky: V malých dávkách se jedná o zcela neškodnou látku bez jakýchkoliv nežádoucích účinků. Studie však dokázaly negativní vliv na rozvoj rakoviny u mužů - kuřáků, kteří přijímali zvýšené množství beta-karotenu ve formě koncentrovaných potravinových doplňků. Zatímco podle některých studií přírodní beta-karoten riziko vzniku nádorových onemocnění orgánů snižuje, syntetický beta-karoten podle dalších studií u kuřáků riziko nádoru v plicích zvyšuje.

V ČR je použití beta-karotenu v potravinách povoleno v nezbytném množství až na výjimky jako dětská strava, ve které je jeho použití zakázáno. V USA je jeho použití povoleno. Přijatelná denní dávka (ADI) je 0-5 mg na 1kg tělesné hmotnosti. (ber, 2013)

Legislativa:
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin
Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin. Příloha 4:   
Seznam barviv povolených při výrobě potravin nebo skupiny potravin a podmínky jejich použití

Zdroj:

http://www.ordinace.cz/clanek/beta-karoten-provitamin-vitaminu-a/ 
http://www.celostnimedicina.cz/beta-karoten.htm
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E160a
http://www.elekarnice.cz/ovoce-zelenina-apod-/betakaroten/
 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111