Epidemie
Epidemie - výskyt nemoci nebo jiné události související se zdravím v populační skupině nebo regionu, který výrazně převyšuje běžný výskyt daného jevu v takto definované skupině osob pro dané roční období. V minulosti byly velmi obávané např. epidemie moru, v současnosti jsou nejběžnější epidemie chřipky nebo jiných viróz. Epidemie extrémně velkého rozsahu zahrnující většinu světa se nazývá pandemie.Rozlišujeme epidemie explozivní s náhlým prudkým nárůstem případů, krátkým trváním a rychlým odezněním, které jsou typické pro nemoci s krátkou inkubační dobou (salmonelóza) a epidemie kontaktní s pomalým vzestupem případů, dlouhým průběhem nemoci a dlouhodobým přetrváváním epidemie, které jsou typické pro nemoci s dlouhou inkubační dobou (hepatitida, AIDS). Za epidemii se v ČR považuje situace, kdy je nakaženo více než 2 000 pacientů na 100 000 obyvatel. Ve světě může být tato hranice stanovena jinak.Zdrojem nákazy je infikovaný člověk nebo zvíře (akutně nemocný, skrytě nemocný, v rekonvalescenci či nosič choroboplodných zárodků). Proces šíření nákazy pokračuje přenosem choroboplodných zárodků ze zdroje na vnímavého jedince. Na vnímavosti člověka závisí, zda u něj onemocnění proběhne akutně nebo skrytě. Přenos nakažlivých onemocnění může být:• přímý (přímým stykem)o pohlavním stykem o poraněním infikovaným zvířetem (např. vzteklina)o přenosem z matky na plod (např. AIDS, toxoplasmóza apod.),• nepřímýo znečištěnými předměty (nádobí, kapesníky, prádlo apod.)o vzduchem – vdechnutím a proniknutím mikrobů na sliznici a kůži (např. chřipkové onemocnění, meningokoková meningitida apod.)o požitím potravin a vody s choroboplodnými zárodky (např. salmonelózy a některé ostatní střevní nákazy, žloutenka typu A apod.)o přisátím infikovaného klíštěte nebo bodnutí infikovaným hmyzem (klíšťový zánět mozku, lymská borrelióza apod.)Zásady chování:• důsledné dodržování osobní hygieny,• v případě onemocnění nebo podezření na infekční onemocnění je nutné vyhledat pomoc u orgánů zdravotnické, hygienické nebo veterinární služby.(neh, 2014)Zdroj: www.lekarske.slovniky.czwww.wikipedie.com
Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost
Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin
Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin
Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111