Inhibice bakteriální komunikace “cell-to-cell” (quorum sensing) by se mohla v budoucnu využívat ke zvyšování bezpečnosti potravin.
Pro potravinářský průmysl představuje bakteriální kažení potravin a tvorba biofilmů velké problémy. Dokonce při používání moderních technik
konzervace potravin dochází k obrovským ztrátám v důsledku mikrobiálního kažení potravin. Řada studií naznačila, že “quorum sensing” hraje hlavní roli v kažení potravin, při tvorbě biofilmů a vzniku a vývoji chorob (patogenezi) souvisejících s potravinami. Objasnění bakteriálních signalizujících systémů quorum sensing může pomoci při regulaci růstu nežádoucích bakterií souvisejících s potravinami.
Institut potravinářských technologů v USA (
IFT) v rámci tzv. obsáhlých přehledů zaměřených na potravinářskou vědu a
bezpečnost potravin (Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety,
CRFSFS) uveřejnil přehledovou práci (viz příloha), která se zaměřuje na různé signalizující molekuly produkované gramnegativními a grampozitivními bakteriemi a na mechanismus jejich quorum-sensing systémů, typy signalizujících molekul, které byly detekovány v různých potravinářských systémech pomocí biosenzorů, úlohu signalizujících molekul při tvorbě biofilmů a význam biofilmů v potravinářském průmyslu.
Protože se quorum-sensing signalizující molekuly podílejí na kažení potravin, lze na tomto potenciálu molekul vyvíjet inhibitory/antagonisty quorum-sensing a používat je jako potravinářské
konzervanty nového typu pro zajištění integrity potravin a ke zvyšování bezpečnosti potravin.
Praktické využití:
Bakterie využívají signalizující molekuly pro mezi- a nitrobuněčnou komunikaci. Tento fenomén bakteriální komunikace “cell-to-cell” je znám jako quorum sensing. Quorum-sensing signály se podílejí na bakteriální patogenitě a kažení potravin. Blokování quorum-sensing signalizujících molekul u bakterií týkajících se potravin proto pravděpodobně inhibuje quorum-sensing regulované fenotypy odpovědné za kažení potravin. Inhibitory/antagonisty quorum-sensing by se mohly využívat jako konzervanty potravin k prodloužení údržnosti a zvýšení bezpečnosti potravin.