Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Bakteriální “quorum sensing” a potravinářský průmysl do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Bakteriální “quorum sensing” a potravinářský průmysl

Vydáno: 12.5.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Inhibice bakteriální komunikace “cell-to-cell” (quorum sensing) by se mohla v budoucnu využívat ke zvyšování bezpečnosti potravin.
Pro potravinářský průmysl představuje bakteriální kažení potravin a tvorba biofilmů velké problémy. Dokonce při používání moderních technik konzervace potravin dochází k obrovským ztrátám v důsledku mikrobiálního kažení potravin. Řada studií naznačila, že “quorum sensing” hraje hlavní roli v kažení potravin, při tvorbě biofilmů a vzniku a vývoji chorob (patogenezi) souvisejících s potravinami. Objasnění bakteriálních signalizujících systémů quorum sensing může pomoci při regulaci růstu nežádoucích bakterií souvisejících s potravinami.
Institut potravinářských technologů v USA (IFT) v rámci tzv. obsáhlých přehledů zaměřených na potravinářskou vědu a bezpečnost potravin (Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, CRFSFS) uveřejnil přehledovou práci (viz příloha), která se zaměřuje na různé signalizující molekuly produkované gramnegativními a grampozitivními bakteriemi a na mechanismus jejich quorum-sensing systémů, typy signalizujících molekul, které byly detekovány v různých potravinářských systémech pomocí biosenzorů, úlohu signalizujících molekul při tvorbě biofilmů a význam biofilmů v potravinářském průmyslu.
Protože se quorum-sensing signalizující molekuly podílejí na kažení potravin, lze na tomto potenciálu molekul vyvíjet inhibitory/antagonisty quorum-sensing a používat je jako potravinářské konzervanty nového typu pro zajištění integrity potravin a ke zvyšování bezpečnosti potravin.

Praktické využití: Bakterie využívají signalizující molekuly pro mezi- a nitrobuněčnou komunikaci. Tento fenomén bakteriální komunikace “cell-to-cell” je znám jako quorum sensing. Quorum-sensing signály se podílejí na bakteriální patogenitě a kažení potravin. Blokování quorum-sensing signalizujících molekul u bakterií týkajících se potravin proto pravděpodobně inhibuje quorum-sensing regulované fenotypy odpovědné za kažení potravin. Inhibitory/antagonisty quorum-sensing by se mohly využívat jako konzervanty potravin k prodloužení údržnosti a zvýšení bezpečnosti potravin.
Příloha: Bacterial Quorum Sensing and Food Industry (pdf, 178 kB, 11 stran)
Zdroj: IFT

K problematice quorum sensing uveřejnil IFT již v roce 2009 publikaci Quorum Sensing in Biofilms: Why Bacteria Behave the Way They Do. Další vědecké zprávy najdete zde.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018