Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Bakterie se v kávovarech nemnoží, je však potřeba pravidelná údržba do kategorie

Aktuality > Aktuality

Bakterie se v kávovarech nemnoží, je však potřeba pravidelná údržba

Vydáno: 20.1.2016
Tisk článku
Autor: spotrebitele.dtest.cz
Bezpečné používání kávovaru předpokládá jeho základní údržbu.

Studii, která označuje kapslové kávovary za nebezpečnou líheň bakterií, uvádí na pravou míru italská spotřebitelská organizace Altroconsumo. Kávovar se sice podle ní může zdravím škodlivým stát, ovšem pouze v případě zanedbání údržby. 

Studie univerzity ve Valencii v Itálii ovládla novinové titulky – nádrže kávovaru na vodu, držáky na kapsle či výpusti by měly být místy, kde se v domácnosti najde nejvíce bakterií. Těm podle studie vyhovuje zvláště teplo, vlhko a přítomnost organických částic.

Podle Altroconsumo je studie sice založená na faktech, její zjištění jsou však příliš zjednodušující a počítají s tím, že spotřebitel zanedbává základní údržbu. Stačí dodržovat několik základních kroků a bakteriální infekce by hrozit neměla.

Spotřebitelé by rozhodně v přístroji neměli nechávat nic, co v něm být nemusí. To platí jak pro vypotřebované kapsle, tak i pro vodu v nádržce. Obojí by měli po použití přístroje vylít či vyhodit. Samotný přístroj je pak nutné čas od času vyčistit, rozhodně ale není potřeba používat drahé čisticí prostředky. Bohatě postačí teplá voda s trochou octa či jedlé sody.

Zásobník na kapsle a odkapávač je dobré jednou za čas umýt v myčce na nádobí. Altroconsumo takovou údržbu doporučuje pro všechny druhy kávovarů, nejen pro ty kapslové. Uznává však, že u kávovarů na instantní kávu či kávu v tabletách hrozí nižší riziko vzniku bakterií. Káva se v takovém přístroji rozpustí, uvnitř nezůstane žádný obal, v němž by se bakterie mohly množit.

Kapslové kávovary čelí i další kritice. Hlavním důvodem je ekologická zátěž, kterou představují kapsle ze směsi hliníku a plastu, jež jsou jen těžko recyklovatelné či ekologicky odbouratelné. Na jednu osmigramovou kapsli přitom podle rakouské spotřebitelské organizace Verein für Konsumenteninformation připadá rovných pět gramů takového odpadu. Problém je i v tom, že obliba kapslí zvyšuje poptávku po hliníku, jehož těžba je sama o sobě značně neekologická.


Zdroj:  spotrebitele.dtest.cz

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018