Bezpečnost potravin

Bazalka – bylinka králů

Vydáno: 30. 3. 2009
Autor: berankova1

Bazalka je vysoce ceněná bylina pro své aroma, chuť, léčivé účinky při zažívacích potížích, křečích břicha, nadýmání a zklidňující účinky.

Bazalka – jejíž jméno je odvozeno z řeckého Basileus – král, vyjadřuje respekt, který se této bylině již po staletí prokazuje. Domovem bazalky je pravděpodobně Indie. Dnes se však pěstuje po celém světě a obzvlášť v hojném množství ve Středomoří. Bazalka patří do čeledi hluchavkovitých, má charakteristické, velmi příjemné aroma, jenž naznačuje nádech hřebíčku a pepře.
Tato vysoce aromatická bylina je nepostradatelná ve středozemní kuchyni, všeobecně je ale vhodná k rajčatům, do pomazánek, salátů, omáček, těstovin, luštěnin, na drůbeží maso, ryby, korýše, do zeleniny a dokonce i dezertů. Bazalka je obzvlášť v dobrém souladu s ostatnímí středomořskými bylinami, jako je rozmarýn, oregano nebo fenykl.
Bazalka obsahuje hlavně silice (až 1,5 %) s hlavní složkou methylchavikolem (estragolem) a linalolem a přibližně 5 % tříslovin, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky.
Bazalka zvyšuje žaludeční činnost (snižuje napětí hladkého svalstva trávicího traktu a zvyšuje vylučování trávicích žláz), snižuje nadýmání, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje odhlenování, působí protizánětlivě a mírně antibioticky. Protože bylina zklidňuje, bývá její aplikace vhodná i při nespavosti, migréně, mentální vyčerpanosti. Bazalka také podporuje tvorbu mateřského mléka a léčí afty v ústní dutině.

Více informací o bazalce
Potravinářská Revue, 2009, č.2, s.27