Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Benzen v nealkoholických nápojích do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Benzen v nealkoholických nápojích

Vydáno: 26.6.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Byla vypracována zdokonalená metoda, která umožňuje stanovit nižší koncentrace benzenu v nealko-nápojích.
V některých nealkoholických nápojích vzniká benzen reakcí solí kyseliny benzoové (aditivum používané jako antimikrobiální prostředek) s askorbovou kyselinou, která je přirozenou složkou nápoje nebo se do něj přidává jako aditivum.
Koncem roku 2005 a počátkem roku 2006 některé země (USA, Velká Británie, Austrálie a Nový Zéland, Kanada) prováděly průzkum obsahu benzenu ve vybraných nealkoholických nápojích. Nálezy vysokých koncentrací benzenu byly bezprostředně oznámeny příslušným výrobcům . Ti reformulovali některé výrobky tak, aby se zamezilo tvorbě benzenu.
V Kanadě přistoupili k dalšímu prověřování obsahu benzenu v nápojích. Během průzkumu prováděného v roce 2006 se Kanada zavázala, že rozšíří monitoring ještě na rok 2007. Za tímto účelem byla dosud používaná metoda stanovení benzenu (GC/MS) zdokonalena. Zdokonalená metoda má nižší detekční limit (0,016 µg.l-1) a dobrou reprodukovatelnost. Pomocí zdokonalené metody se analyzovalo 139 vzorků nealkoholických nápojů, přičemž v 67 % byl zjištěn benzen. Ve srovnání s předcházejícím monitoringem byla průměrná koncentrace benzenu ve většině výrobků nižší, pouze několik výrobků mělo obsah benzenu vyšší.
 
Zdroj: Food Additives & Contaminants 25, 2008, č. 4, s. 401–405
 
Další články k přítomnosti benzenu v nápojích:
 
* Obsah benzenu v nealkoholických nápojích v Belgii
* Souhrnná zpráva o výskytu benzenu v nealkoholických nápojích
* Výskyt benzenu v nealkoholických nápojích
* Varování před benzenem v nealkoholických nápojích
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021