Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Beta-glukany z pekařských kvasnic jako „novel food“ do kategorie

Aktuality legislativa > Aktuality legislativa
Aktuality > Aktuality

Beta-glukany z pekařských kvasnic jako „novel food“

Vydáno: 6.3.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Rozhodnutí 2011/762/EU povoluje uvedení kvasničných beta-glukanů na trh EU.
Společnost Biothera Inc. z Minnesoty podala žádost o schválení kvasnicových beta-glukanů jako složek potravin nového typu, za účelem jejich uvádění na trh EU. Tyto složky připravované pomocí Saccharomyces cerevisiae se mají uplatňovat např. v suplementech, šťávách, pečivu a potravinách pro zvláštní výživové účely (PARNUTS, kromě kojenecké výživy). Beta-glukany mají pozitivní vliv na imunitní systém a na hladinu cholesterolu, a tím na kardiovaskulární zdraví.
Pozitivní stanovisko EFSA (EFSA-Q-2010-00952) vyústilo ve vydání rozhodnutí 2011/762/EU, kterým se povoluje uvedení kvasničných beta-glukanů na trh jako nové složky potravin podle nařízení 258/97 (OJ L 313, 26.11.2011, s. 41)

EU Food Law, 2011, č. 512, s. 7
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018