Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Běžně používaná přídatná látka ve spojitosti s rakovinou plic u myší do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Běžně používaná přídatná látka ve spojitosti s rakovinou plic u myší

Vydáno: 8.1.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Světluše Bodoková
Závěry studie Soulské národní univerzity.
Podle jihokorejských vědců zvyšuje v potravinách běžně používané aditivum riziko a rychlost šíření rakoviny plic u myší. Ačkoli dřívější studie ukazují, že není vždy možné výsledky studií na zvířatech aplikovat na člověka, vědci zdůrazňují, že omezení konzumace daného aditiva může být kritická při léčbě rakoviny plic i pro její prevenci.
 
Studie Soulské národní univerzity naznačuje, že dieta bohatá na anorganické fosfáty může urychlovat růst rakovinových nádorů a napomáhat rozvoji nádorů u náchylných jedinců.
 
Anorganické fosfáty jsou přidávány do mnoha zpracovaných potravin včetně masa, sýrů, nápojů a pečiva. Jejich úkolem je zlepšit strukturu potraviny zvýšením schopnosti zadržovat vodu. Malé množství fosfátů má v živých organizmech zásadní roli, ovšem rychle se zvyšující používání této chemické látky jako potravinového aditiva má za výsledek výrazně vyšší množství v běžné stravě.
 
Rakovina plic je nejčastější příčinou smrti na světě ze všech typů rakoviny a je to také nejčastěji diagnostikovaný pevný nádor. Dřívější studie ukázaly, že 90 procent nejčastější formy rakoviny plic je spojeno s narušením podnětových drah v tkáni plic, což může způsobit změnu normálních buněk ve zhoubné.
 
Soulská studie zjistila, že vysoké množství anorganických fosfátů může narušovat ty samé dráhy. Vedoucím týmu vědců byl profesor veterinární medicíny Myung-Haing Cho.
 
„Výsledky naší práce jasně ukazují, že strava obsahující vysoké množství anorganických fosfátů způsobuje zvětšení nádorů a stimuluje jejich růst“, řekl Cho v tiskovém prohlášení.
 
Studie byla zveřejněna v lednovém čísle časopisu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
 
Zdroj: www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081229080851.htm
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018