Bezpečnost potravin

Běžně používaná přídatná látka ve spojitosti s rakovinou plic u myší

Vydáno: 8. 1. 2009
Autor: bodokova1

Závěry studie Soulské národní univerzity.

Podle jihokorejských vědců zvyšuje v potravinách běžně používané aditivum riziko a rychlost šíření rakoviny plic u myší. Ačkoli dřívější studie ukazují, že není vždy možné výsledky studií na zvířatech aplikovat na člověka, vědci zdůrazňují, že omezení konzumace daného aditiva může být kritická při léčbě rakoviny plic i pro její prevenci.
 
Studie Soulské národní univerzity naznačuje, že dieta bohatá na anorganické fosfáty může urychlovat růst rakovinových nádorů a napomáhat rozvoji nádorů u náchylných jedinců.
 
Anorganické fosfáty jsou přidávány do mnoha zpracovaných potravin včetně masa, sýrů, nápojů a pečiva. Jejich úkolem je zlepšit strukturu potraviny zvýšením schopnosti zadržovat vodu. Malé množství fosfátů má v živých organizmech zásadní roli, ovšem rychle se zvyšující používání této chemické látky jako potravinového aditiva má za výsledek výrazně vyšší množství v běžné stravě.
 
Rakovina plic je nejčastější příčinou smrti na světě ze všech typů rakoviny a je to také nejčastěji diagnostikovaný pevný nádor. Dřívější studie ukázaly, že 90 procent nejčastější formy rakoviny plic je spojeno s narušením podnětových drah v tkáni plic, což může způsobit změnu normálních buněk ve zhoubné.
 
Soulská studie zjistila, že vysoké množství anorganických fosfátů může narušovat ty samé dráhy. Vedoucím týmu vědců byl profesor veterinární medicíny Myung-Haing Cho.
 
„Výsledky naší práce jasně ukazují, že strava obsahující vysoké množství anorganických fosfátů způsobuje zvětšení nádorů a stimuluje jejich růst“, řekl Cho v tiskovém prohlášení.
 
Studie byla zveřejněna v lednovém čísle časopisu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.