Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Bezpečné používání vajec ve veřejném stravování do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Bezpečné používání vajec ve veřejném stravování

Vydáno: 19.10.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Doporučení pro manipulaci, skladování a tepelnou úpravu vajec. Návod pro tekutá vejce.
Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) uveřejnil online doporučení týkající se bezpečného použití vajec ve stravovacích službách. Doporučení zahrnuje manipulaci, skladování a tepelnou úpravu vajec, použití pasterovaných vajec a použití vajec u rizikových skupin. Dává také návod na vytloukaná (tekutá) vejce, která se shromažďují v nádobě a poskytovatelé stravovacích služeb je následně používají během dne.
Vejce mohou obsahovat bakterii salmonelu a to uvnitř nebo na povrchu skořápky. Je proto důležité, aby poskytovatelé stravovacích služeb zamezili šíření této bakterie z vajec do jiných potravin, dále z rukou a pracovních povrchů náčiní. Vejce je zapotřebí dostatečně tepelně opracovat tak, aby byly bakterie usmrceny.
Vytloukání vajec je běžná praktika ve stravovacích službách. Je proto důležité s tekutými vejci správně nakládat. Je třeba vyloučit, aby se velké množství tekutých vajec uchovávalo za pokojové teploty. Vytlučená vejce by se měla uchovávat zakrytá při chladírenských teplotách a odebírat by se měla jen malá množství v okamžiku potřeby.
Vytlučená tekutá vejce by se měla ideálně spotřebovat v den jejich vytlučení, neměla by se skladovat déle než 24 hodin. Nikdy by se do zbylých tekutých vajec neměla přidávat nová vejce. Vždy by se měla várka vytlučených vajec nejprve spotřebovat, teprve pak by se měla vytvořit várka nová.
 
Vejce: Doporučení pro poskytovatele stravovacích služeb
Další informace o vejcích
 
Zdroj: FSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021