Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Bezpečnost (nezávadnost) evropských potravin pro děti do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Bezpečnost (nezávadnost) evropských potravin pro děti

Vydáno: 12.8.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Prezentace na ESOF2010 (Turín, červenec 2010).
V rámci výzkumného projektu CASCADE podporovaného Evropskou komisí se prováděl skríning chemických látek, tzv. endokrinních disruptorů obsažených v potravinách pro děti. Celkem bylo analyzováno více než 30 kontaminantů, mezi nimi např. dioxiny, PCB, bisfenol A (BPA) a pesticidy.
Analýza ukázala, že evropské potraviny pro děti mají obecně dobrou kvalitu. V testovaných potravinách nebyly zjištěny např. dioxiny a PCB. U kojenecké výživy však byla zaznamenána estrogenní aktivita. Vysokou úroveň estrogenní aktivity vykazovala kojenecká výživa na bázi sóji. V pevných potravinách (solid food) byl zjištěn vyšší obsah BPA.
Tato zjištění vedou k řadě otázek, na které je třeba hledat odpověď. Jde např. o účinky nízkých dávek kontaminantů a směsí kontaminantů (koktejlu chemických látek), vliv věku dítěte při expozici kontaminantům, účinky potravin na bázi sóji (s vysokým obsahem estrogenu), účinky kontaminantů v pozdějším věku z expozice v dětství.
 
Zdroj: Prezentace na ESOF2010, ESOF2010
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018