Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Bezpečnost chloridu kobaltnatého v doplňcích stravy do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Bezpečnost chloridu kobaltnatého v doplňcích stravy

Vydáno: 18.5.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
EFSA nevydal pozitivní stanovisko k použití chloridu kobaltnatého jako zdroje kobaltu do doplňků stravy.
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin, jeho panel pro aditiva a nutriční zdroje přidávané do potravin (EFSA–ANS), aby vydal vědecké stanovisko k bezpečnosti hexahydrátu chloridu kobaltnatého pro výživové účely v doplňcích stravy a využitelnosti kobaltu z tohoto zdroje.
 
Kobalt je esenciální stopový prvek, neboť je součástí vitaminu B12, který je nezbytný pro metabolismus kyseliny listové a mastných kyselin.
EFSA–ANS posuzoval denní příjem chloridu kobaltnatého (ve formě tvrdých želatinových kapslí a žvýkatelných, šumivých, potažených a nepotažených tablet) ve výši 0,060–0,12 mg, což odpovídá 0,015–0,030 mg kobaltu/den. Žadatel poskytl souhrnnou informaci o využitelnosti kobaltu v živém organismu.
Ze studie celkového denního příjmu provedené ve Velké Británii se odhadlo, že denní příjem kobaltu je 0,012 mg/osoba. EFSA nebyla známa žádná autorizace zdroje (CoCl2.6H20).
 
Posuzování EFSA
Uvádí se, že biologická využitelnost kobaltu z chloridu kobaltnatého je vyšší než z jiných anorganických sloučenin kobaltu. Absorpce v trávicím traktu závisí na dávce; velmi malé dávky (několik µg/kg tělesné hmotnosti) se absorbují téměř úplně.
Řada toxikologických údajů ukazuje na to, že kobalt a sloučeniny kobaltu (chlorid a síran) mohou působit škodlivě na zdraví. IARC došel v roce 2006 k závěru, že soli kobaltu vykazují mutagenní účinky. Inhalace chloridu kobaltnatého u krys a myší vedla k nádorům na plicích, a proto Evropská komise klasifikovala tuto látku jako karcinogenní a mutagenní.
 
Na základě všech dostupných informací EFSA–ANS došel k závěru, že chlorid kobaltnatý jako zdroj kobaltu pro doplňky stravy představuje riziko – jeho použití by nebylo bezpečné. Stanovisko EFSA–ANS je v příloze.
 
Příloha: Assessment of the safety of cobalt(II) chloride hexahydrate added for nutritional purposes as a source of cobalt in food supplements and the bioavailability of cobalt from this source (pdf, 51 kB, 8 stran)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021