Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Bezpečnost extraktů rozmarýnu do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv

Bezpečnost extraktů rozmarýnu

Vydáno: 16.6.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
EFSA vyhodnocoval nezávadnost různých typů rozmarýnových extraktů používaných při výrobě potravin.
Extrakty rozmarýnu (Rosmarinus officinalis L.) obsahují řadu sloučenin, o nichž je známo, že mají silné antioxidační účinky. Mezi tyto látky patří:
– fenolové kyseliny,
flavonoidy,
– diterpeny,
– triterpeny.

Vědecký panel pro potravinářská aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-AFC) vyhodnocoval nezávadnost rozmarýnových extraktů získaných pomocí různých technik extrakce rozpouštědly a sice:
– rozmarýnový extrakt získaný ze sušených listů rozmarýnu pomocí acetonu;
– rozmarýnový extrakt získaný ze sušených listů rozmarýnu pomocí oxidu uhličitého v superkritickém stavu;
– částečně deodorizovaný etanolového extrakt rozmarýnu;
– odbarvený a deodorizovaný extrakt rozmarýnu získaný ve dvou krocích za použití hexanu a etanolu.
 
Základními antioxidačními složkami extraktů jsou fenolové diterpeny: karnosol a karnosová kyselina. Na základě studie provedené na krysách po dobu 90 dní, během které byly krysám aplikovány různé rozmarýnové extrakty, se zjistila NOAEL (No-Observed-Adverse-Effect Level, maximální koncentrace, při které se ještě nevyskytovaly negativní účinky) v rozsahu 180–400 mg extraktu/kg tělesné hmotnosti/den, což je ekvivalentní dennímu příjmu karnosolu a karnosové kyseliny ve výši 20–60 mg/kg tělesné hmotnosti.
Panel expertů konstatoval, že toxikologické údaje o rozmarýnových extraktech nejsou dostatečné ke stanovení numerické hodnoty ADI, neboť chybí údaje o reprodukční toxicitě nebo údaje z dlouhodobých pozorování. Na základě údajů, které byly k dispozici, panel konstatoval, že dietetická expozice nepředstavuje důvod k obavám. Aby spotřebitelé dosáhli příjmu, který by představoval riziko, museli by konzumovat stravu, která obsahuje výhradně rozmarýnové extrakty. Je nepravděpodobné, že by někdo takovouto stravu systematicky přijímal.
 
Příloha: Vyjádření EFSA k bezpečnosti rozmarýnových extraktů (pdf, 237 kB)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021