Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Bezpečnost tří potravinářských barviv: E 151, 154 a 155 do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Bezpečnost tří potravinářských barviv: E 151, 154 a 155

Vydáno: 27.4.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Další vědecká stanoviska EFSA k potravinářským aditivům v rámci programu jejich opětovného posuzování.
Vědecký panel pro potravinářská aditiva a nutriční zdroje přidávané do potravin Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–ANS) provádí nové posuzování bezpečnosti potravinářských aditiv, která byla schválena v EU pro použití (viz nařízení Komise (EU) č. 257/2010). Dne 21.4.2010 EFSA uveřejnil tři nová stanoviska ANS k bezpečnosti potravinářských barviv (viz příloha 1–3).
 
Barvivo E 151: čerň BN
Uvedené barvivo se používá do různých potravin, např. nealkoholických nápojů, pekařských výrobků a dezertů.
Panel ANS potvrdil existující akceptovatelný denní příjem (ADI) ve výši 5 mg/kg tělesné hmotnosti. Tuto hodnotu ADI stanovil Vědecký výbor pro potravin (předchůdce EFSA) v roce 1984. Panel ANS došel k závěru, že pouze u těch dětí, které konzumují pravidelně velká množství potravin obsahujících toto barvivo, může dojít k překročení uvedené hladiny příjmu.
 
Barvivo E 155: hněď HT
Uvedené barvivo se používá do nealkoholických nápojů, pekařských výrobků a cukrovinek, omáček, kořenících směsí a nakládané zeleniny.
Panel ANS snížil původní ADI na polovinu – na 1,5 mg/kg tělesné hmotnosti. Důvodem snížení byly nežádoucí účinky, např. snížením příjmu oproti původní hodnotě ADI se snížil hmotnostní přírůstek u pokusných zvířat.
 
Na základě údajů o spotřebě potravin z různých zemí a při maximální povolené koncentraci použití uvedeného barviva došel panel ANS k závěru, že příjem barviva hněď HT by mohl u dospělých i dětí přesáhnout novou hodnotu ADI, pokud budou pravidelně konzumovat velká množství potravin obsahujících toto barvivo. Např. děti o hmotnosti 15 kg, které každý den zkonzumují více než 1,125 l (asi 3,4 plechovky o obsahu 330 ml) nealkoholického nápoje obsahujícího hněď HT v nejvyšší povolené koncentraci, překročí hodnotu ADI ve výši 1,5 mg/kg tělesné hmotnosti.
 
Barvivo E 154: hněď FK
Panel ANS nedošel k závěru, pokud jde o bezpečnost barviva E 154 a to z důvodu značného nedostatku toxikologických údajů.
 
Panel ANS uveřejnil v listopadu 2009 stanoviska k šesti potravinářským barvivům, z nichž pět jsou azobarviva (potravinářská barviva obsahující dusík). Nové posouzení dvou dalších azobarviv (E 123: amarant a E 180: litholrubin) bude dokončeno do června 2010.
Zbývajících asi 30 barviv bude přehodnoceno během příštích několika let (harmonogram uvádí nařízení Komise (EU) č. 257/2010).
 
Příloha 1: Scientific Opinion on the re-evaluation of Brown FK (E 154) as a food additive
Příloha 2: Scientific Opinion on the re-evaluation of Brown HT (E 155) as a food additive
Příloha 3: Scientific Opinion on the re-evaluation of Brilliant Black BN (E 151) as a food additive
 
Zdroj: EFSA
 
Priority pro přehodnocení schválených potravinářských přídatných látek
ICBP: Potravinářská aditiva
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021