Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek BfR varuje před potenciálně karcinogenním kojeneckým mlékem do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

BfR varuje před potenciálně karcinogenním kojeneckým mlékem

Vydáno: 12.5.2009
Tisk článku
Estery glycidolu a mastných kyselin (1-monoacylglyceroly) byly zjištěny v rafinovaných rostlinných tucích na bázi palmového oleje použitých k výrobě kojenecké výživy.
Posuzování bezpečnosti esterů glycidolu (2,3-epoxypropan-1-ol) a mastných kyselin (obdobně jako esterů 3-MPCP) je otevřenou otázkou. Zatím nejsouk dispozici vhodné metody kvantitativního stanovení, ani dostatečné znalosti o mechanismu vzniku a účinku.
Chemický a veterinární zkušební úřad ve Stuttgartu detekoval potenciálně karcinogenní estery mastných kyselin a glycidolu v rafinovaných rostlinných tucích na bázi palmového oleje používaných k výrobě margarinů. Vzhledem k nemožnosti přesného stanovení obsaženého množství, kalkuloval
Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) s obsahem 1 mg glycidolu/kg tuku. Předpokládá-li se nejhorší možný scénář - úplná digesce glycidolu z esteru, mohli by v případě použití takových tuků v kojenecké výživě přijímat kojenci krmení výhradně průmyslově vyrobenou výživou nebezpečně vysoké množství glycidolu. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná alternativa kojenecké výživy, musí se výrobci zaměřit na co největší snížení obsahu esterů glycidolu a mastných kyselin. Přitom je důležité, že přítomnost těchto esterů je vyvolána právě rafinací olejů za účelem přijatelnější chuti výrobků.
K objasnění potenciální nebezpečnosti esterů jsou nutné toxikologické studie, metody stanovení a objasnění mechanismu tvorby esterů při rafinaci tuků.

EU Food Law, 2009, č. 388, s. 16-17
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021