Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek BfR vyzývá k zákazu antibakteriální látky triklosan do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

BfR vyzývá k zákazu antibakteriální látky triklosan

Vydáno: 6.10.2009
Tisk článku
Vzhledem k poměrně vysokému zatížení triclosanem z kosmetických prostředků je třeba chránit člověka před jeho přídavkem jako změkčovadla do plastů.
Triclosan – látka používaná jako antibakteriální činidlo v kosmetice, výrobě textilu aj. je také plastifikátorem při výrobě obalů. Sice není stávající legislativou schválen jako látka přípustná do materiálů přicházejících do styku s potravinami, ale je umožněno, aby jeho použití bylo povoleno národními předpisy. Od roku 2010 již bude možno přidávat jen látky schválené na úrovni EU. Podle úřadu BfR jsou spotřebitelé již ve značné míře ohrožováni triclosanem široce používaným v kosmetice (natibakteriální mýdla, zubní pasty aj.), takže jeho expozice z dalších zdrojů je nežádoucí. Může vyvolat poruchy vývoje mozku, svou podobností s hormony štítné žlázy může působit jako endokrinní disruptor.

EU Food Law, 2009, č. 403, s. 16
http://www.foodqualitynews.com/Legislation/Disagreement-over-why-food-packing-additive-application-withdrawn
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021