Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek BfR: Zdravotní rizika z melounů do kategorie

Biologická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Biologická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

BfR: Zdravotní rizika z melounů

Vydáno: 20.8.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Stanovisko německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik ke zdravotním rizikům z melounů.

Melouny mohou přijít do styku s bakteriemi, viry nebo parazity v jakékoli fázi potravinového řetězce od výroby, dopravy, prodeje až po  přípravu pokrmů v domácnostech. Při porcování melounů mohou být patogeny snadno přeneseny z povrchu ovoce do dužiny. Za příznivých teplotních podmínek se mohou bakterie, zejména Salmonella,  Listerie a Escherichia coli typu EHEC, jednoduše množit v dužině plodu, která je málo kyselá (a tím také vyhovující pro tyto patogeny). V souladu s tímto stanoviskem, byly dřívější  epidemie onemocnění, pocházející z konzumace melounů, zapříčiněny právě melouny kontaminovanými zmíněnými patogeny.

Aby se zabránilo onemocnění, měla by být strikně dodržována pravidla osobní hygieny a hygieny v kuchyni  při přípravě melounů. Například je důležité zajistit dostatečně velkou a čistou pracovní plochu, mít čisté ruce a používat důkladně vyčistěné nože a prkénka. Tato hygienická pravidla jsou velmi důležitá s ohledem na skutečnost, že i malá dávka infekčních patogenů stačí k propuknutí infekce způsobené patogeny jako je Campylobacter, Escherichia coli typu EHEC a noroviry.

Maloobchodním prodejnám  potravin a stravovacím podnikům Spolkový úřad pro hodnocení rizik doporučuje, aby krájely pouze malá množství melounů, která mohou být prodána zákazníkům asi během dvou hodin.

Spotřebitelé by měli sníst naporcované melouny rychle, nebo je co nejdříve dát do chladničky. Naporcované melouny, které byly uchovávány  několik hodin mimo chladničku nebo byly vystaveny  vysokým teplotám (např. díky slunečnímu záření), by měly být preventivně zlikvidovány.

Ochrana před infekcemi je důležitá především u citlivých osob, které by z preventivních důvodů neměly jíst naporcované melouny, které byly skladovány po dobu několika hodin při pokojové teplotě. Rizikové skupiny zahrnují těhotné ženy, malé děti, a také starší a nemocné osoby.

"Melons: Health Hazard through Contamination with Pathogenic Bacteria"
Více informací: "Melons can transfer pathogenic germs"


Zdroj: BfR (Spolkový úřad pro hodnocení rizik)

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018