Bezpečnost potravin

Bioaktivní bílkoviny a peptidy mléka

Vydáno: 7. 5. 2009
Autor:

Přednáška z konference Functional Dairy Foods 2009 shrnuje informace o příznivých výživových vlastnostech jednotlivých bílkovin a peptidů.

Mezi efektivní bioaktivní bílkoviny patří imunoglobuliny (IgG), laktoperoxidáza, laktoferrin a růstové faktory. Nativní mléčná bílkovina se vyznačuje řadou biologických vlastností (trávicí funkce, metabolická odezva na absorbované živiny, vliv na růst a vývoj určitých orgánů a odolnost vůči nemocem), které je třeba maximálně zachovat. Syrovátkové bílkoviny mají značný potenciál při snižování rizika řady chronických nemocí vyvolaných metabolickým syndromem.
Tabulka v původním článku uvádí koncentrace jednotlivých bílkovinných složek v mlezivu a v mléce, velikost molekul a potenciální účinek. Pozornost je věnována peptidům využitelným v komerčních aplikacích. Je uveden přehled komerčních výrobků (Calpis, Evolus, BioZate, BioPURE-GMP, PeptoPro aj.), v nich obsažených bioaktivních peptidů, jejich zdravotní účinky (antikariogenní, antimikrobiální antitrombotický, protistresobý, snižování krevního tlaku, pro svalovou relaxaci, pro spánek, působící proti akné, pro zlepšení absorpce minerálních látek, aj).

Austral. J. Dairy Technol., 64, 2009, č. 2, s. 16-25