Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Biochléb má poloviční uhlíkovou stopu než konvenční chléb do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Archiv - Biopotraviny > Výživa - Archiv> Výživa - Archiv> Archiv - Biopotraviny> Potravinářství - Archiv> Výživa - Archiv

Biochléb má poloviční uhlíkovou stopu než konvenční chléb

Vydáno: 12.8.2009
Tisk článku
Zjištění rakouské studie.
Objem CO2 spotřebovaný při produkci pšenice potřebné pro výrobu jednoho chleba je v ekologickém zemědělství poloviční ve srovnání s objemem CO2 v konvenční produkci.  

1 kg chleba = 129 g CO2 v ekologickém zemědělství ve srovnání s 270 g CO2 v konvenčním zemědělství.
Rozdíl je především způsoben vysoce energeticky náročnými vstupy nutnými pro výrobu syntetických dusíkatých hnojiv používaných v konvenčním zemědělství. Kromě toho, ekologický způsob hospodaření zvyšuje objem organické hmoty v půdě – tím pádem může půda v ekologickém hospodaření vázat ročně až 1,5 tuny CO2 na hektar.
Zdroj:
(1) Studie "Klimaschutzkennzeichnung biologischer und konventioneller Lebensmittel", FibL Austria ve spolupráci s Hofer KG, 2009
(2) Prezentace Urse Niggliho, tisková konference, Vídeň, 27.5. 2009
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021