Bezpečnost potravin

Biofilmy v potravinářství

Vydáno: 29. 11. 2017
Autor: Společnost pro výživu

Přehledová práce "Biofilmy v potravinářství" byla publikována v časopise Výživa a potraviny.

Přehledová práce „Biofilmy v potravinářství“ byla publikována v časopise Výživa a potraviny 5/2017, vydávaném Společností pro výživu.

Abstrakt
Společenstva mikroorganismů, která označujeme jako biofilmy nacházíme v různých prostředích. Ve většině potravinářských provozů je jejich výskyt nežádoucí a někdy vede až k produkci mikrobiálně závadných potravin a nápojů. Zabránit tomu můžeme včasnou prevencí a dodržováním potřebných zásad. Dobré je také vědět, co to biofilm je, jak se tvoří a jaká nebezpečí může představovat. Důležité je předcházení tvorby biofilmu a jeho případná likvidace pravidelnou sanitací zařízení účinnými sanitačními postupy spolu s následným vytvářením prostředí schopným inhibovat jeho další růst. Nebezpečí biofilmů spočívá ve výskytu patogenních mikroorganismů, které v případě kontaminace potravin představují riziko alimentární nákazy. Častěji však dochází k ekonomickým ztrátám, likvidacím celých výrobních šarží, a pokud se problém nezachytí včas, ke ztrátě důvěryhodnosti.

Autorka: Ing. Iveta Horsáková, Ph.D., Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha

Obrázek „Tvorba biofilmu v pěti fázích“ (1 – volné buňky, 2 – zachycené buňky na povrchu, 3 – mikrokolonie, 4 – makrokolonie, 5 – uvolnění buněk z biofilmu). Zdroj: Výživa a potraviny 5/2017 

Zdroj: Společnost pro výživu