Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Biologicky aktivní aminy v sýru Niva do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Biologicky aktivní aminy v sýru Niva

Vydáno: 30.3.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Obsah vybraných biologicky aktivních aminů v sýru s modrou plísní uvnitř.
V sýru s modrou plísní uvnitř, který je v ČR znám pod obchodním názvem Niva, se zjištoval obsah biogenních aminů (histamin, tyramin, tryptofan, fenyletylamin, kadaverin) včetně biologicky aktivních polyaminů (putrescin, spermidin a spermin). Uvedené sloučeniny se stanovovaly metodou HPLC po 7, 21, 35 a 49 dnech zrání a to ve středu a na povrchu sýru.
Na konci zrání (po 49 dnech) sýr obsahoval nejvíce tyraminu (v rozmezí 10–875 mg/kg, průměrně 380 mg/kg). Obsah kadaverinu se pohyboval v rozmezí 3–491 mg/kg, průměrně 114 mg/kg. Obsah ostatních biogenních aminů a polyaminů byl velmi nízký (s výjimkou jedné šarže, ve které byl obsah putrescinu 117 mg/kg).
 
Czech Journal of Food Sciences 26, 2008, č. 6, s. 428–440
 
Přístup k ostatním vydáním časopisu Czech J. Food Sci. je zde. Uvedený časopise si lze rovněž v tištěné podobě zapůjčit v ZPK.
Heslo “biogenní aminy” v A–Z slovníku bezpečnosti potravin.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021