Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Biomisky na potraviny nebudou zatěžovat životní prostředí do kategorie

Aktuality > Aktuality

Biomisky na potraviny nebudou zatěžovat životní prostředí

Vydáno: 17.2.2020
Tisk článku
Autor: Centrum polymerních systémů UTB
Tisková zpráva Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Plastové misky na potraviny vyráběné z ekologicky šetrného materiálu nebudou už zatěžovat životní prostředí 

Potravinové misky z plastu, které se rozloží během velmi krátké doby a nebudou tak zatěžovat životní prostředí. Na tom nyní intenzivně pracují vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Vynález má ještě jednu výraznou přidanou hodnotu – plastové misky jsou odolné vůči vysokým teplotám, což není u těchto typů polylaktidových výrobků běžné. Udrží tak tvar, i když se naplní vroucí vodou či zahřejí v mikrovlnné troubě. Budou tak sloužit například jako krabičky na teplé pokrmy.

„Na vývoji těchto obalů spolupracujeme se společností Blatinie, a.s., která se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje právě do vývoje ekologických šetrných obalů. Od Technologické agentury České republiky jsme dostali na vývoj téměř dva a půl milionu korun,“ přibližuje Vladimír Sedlařík, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a zároveň ředitel Centra polymerních systémů a hlavní
řešitel projektu.

K výrobě misek používají vědci polymléčnou kyselinu, jinak také polylaktid. Ta se vyrábí převážně z vedlejších zemědělských produktů, které obsahují cukry. Tedy například z kukuřice nebo cukrové třtiny.

„Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se z odpadních zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů, tím mám na mysli ropu,“ vysvětluje Petra Válková, vědkyně
z Centra polymerních systémů, která na projektu pracuje.

Takto vyrobená biomiska se pak rozloží v technickém kompostu v řádu několika měsíců – jejich doba rozkladu je totiž v porovnání s polymery na bázi ropy daleko kratší. Finálním produktem jejich rozkladu je oxid uhličitý a voda. Nebudou tak zatěžovat životní prostředí.

„V současné době vědci dokončují testování materiálových vlastností misek. Vývoj bude hotov do konce tohoto roku, na trhu by se mohly objevit do dvou let,“ doplnila Petra Svěráková, mluvčí zlínského Centra polymerních systémů.


Kontakt:
Petra Svěráková
PR manažer
Centrum polymerních systémů
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Zdroj: Centrum polymerních systémů UTB

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018