Bezpečnost potravin

Bioplast z nanocelulózy a listů manga lépe uchovává potraviny

Vydáno: 30. 7. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Badatelský tým španělské University of Cadiz a portugalské University of Aveiro s odborníky výzkumné skupiny Biopol4fun vyvinul nový bioaktivní funkcionalizovaný plast. Je vyrobený z nanovláken celulózy a extraktu z listů mangovníku. Tento bioplast dokáže uchovat potraviny déle, než podobné nefunkcionalizované plasty.

Kredit: Fundación Descubre.Účelem tohoto nového typu obalu je udržet žádoucí vlastnosti potravin po delší dobu než soudobé plasty, aniž by bylo nutné používat chemické přísady. Samotný bioplast totiž funguje jako aktivní bariéra, která chrání potraviny. Důvodem je, že tento bioplast, který je rovněž biologicky rozložitelný, obsahuje antimikrobiální a antioxidační látky původem z extraktu listů manga. Účinnost těchto látek byla ověřena v in vitro experimentech. Bioplast také funguje jako účinný filtr UV záření z prostředí, což prodlužuje trvanlivost obalených potravin.

Jak potvrzuje spoluautorka výzkumu Cristina Cejudo z University of Cadiz, díky svému složení je bioplast schopný uchovat potraviny déle bez chemie.

Klíčové složky bioplastu pocházejí z biologického odpadu. Listy manga jsou ze zbytků po prořezávání pěstovaných mangovníků na experimentální španělské farmě „La Mayora“ institutu Institute of Subtropical and Mediterranean Horticulture v Malaze. Nanovlákna celulózy v bioplastu zase pocházejí z odpadu papírenského průmyslu.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Bioplastic made of nanocellulose and mango to improve food preservation (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech