Bezpečnost potravin

Biopotraviny obsahují více nutričních látek

Vydáno: 17. 9. 2009
Autor:

Nová zpráva Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin.

Nová zpráva Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin potvrzuje, že biopotraviny jsou pro zdraví člověka lepší. Biopotraviny obsahují méně pesticidů a dusičnanů než konvenční potraviny – ty mohou vést k celé řadě zdravotních problémů, včetně cukrovky a Alzheimerovy nemoci.  
<!–//<![CDATA[
var m3_u = (location.protocol=='https:'?'https://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php':'http://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php');
var m3_r = Math.floor(Math.random()*99999999999);
if (!document.MAX_used) document.MAX_used = ',';
document.write ("“);
//]]>–>
Zpráva zjistila, že biopotraviny obsahují vyšší hodnoty nutričních látek a antioxidantů. Zpráva byla zveřejněna v prestižním vědeckém časopise Agronomy for Sustainable Development, což zaručuje, že průzkum proběhl za dodržení přísných vědeckých postupů.  

Nejdůležitější závěry ze zprávy Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin:

  1. Rostliny z ekologického zemědělství obsahují vyšší množství sušiny
  2. Vyšší množství minerálů
  3. Obsahují více antioxidantů jako fenoly a kyselina salicylová (je známá při ochraně proti rakovině, srdečním chorobám a dalších onemocněním)
  4. Živočišné produkty ekologického zemědělství obsahují více polynenasycených mastných kyselin (chrání proti srdečním chorobám)
  5. Množství uhlovodanů, bílkovin a vitamínů není dostatečně dokladováno
  6. 94 až 100 % všech zkoumaných biopotravin neobsahovalo žádné zbytky pesticidů
  7. Biozelenina obsahovala o 50 % méně dusičnanů (vysoký obsah dusičnanů v potravinách může způsobovat cukrovku a Alzheimerovu nemoc)
  8. Obilniny z ekologického pěstování obsahují stejné množství mykotoxinů jako konvenční
Celou studii možno najít zde.

Zdroj: Food Magazine, www.bio-info.cz