Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Biosenzory s DNAzymy detekují kontaminaci v mléčných produktech do kategorie

Aktuality > Aktuality

Biosenzory s DNAzymy detekují kontaminaci v mléčných produktech

Vydáno: 21.12.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Badatelé kanadské McMaster University, podporovaní společností Toyota Tsusho Canada, Inc. vyvinuli metodu, která umožňuje výrobcům a prodejcům potravin detekovat bakteriální kontaminaci. Stačí, když si prohlédnou test, který je vytištěný uvnitř balení mléčného výrobku.

Kredit: Yousefi et al. (2021).Nová technologie může být adaptována pro většinu běžných patogenů v potravinách. Tvůrci také předpokládají, že test bude fungovat i u dalších typů potravin i nápojů. Věří, že tento test přispěje k větší bezpečnosti spotřebitelů a k omezení množství odpadu z potravin.

Ve své současné podobě test dovede detekovat i velmi stopová množství infekčních bakterií v mléčných výrobcích. To je v dnešní době velmi komplikované. Nový test je založený na technologii LISzymů, která zahrnuje DNAzymy umístěné do povrchů s lubrikantem (LIS, Lubricant-infused surface).

Jak zmiňuje vedoucí výzkumného týmu Tohid Didar, mléko představuje velmi pestré prostředí s komplexní chemií a biologií, které může „maskovat“ přítomnost patogenních bakterií. Proto je těžké v mléku patogeny najít, když jich tam je jen málo. Podle Didara je to podobný problém jako s krví.

Aplikace testu vypadá tak, že se na vnitřní stranu nádoby vytiskne netoxická struktura, která neovlivní chuť ani bezpečnost mléka. Odpuzuje vše kromě cílových mikrobů. Když se takový mikrob objeví, aktivuje se vložený biosenzor a vyvolá barevnou změnu struktury, kterou lze odečíst při kontrole výrobku.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.


Zdroj: Gate2Biotech

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021