Bezpečnost potravin

Biosenzory s DNAzymy detekují kontaminaci v mléčných produktech

Vydáno: 21. 12. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Badatelé kanadské McMaster University, podporovaní společností Toyota Tsusho Canada, Inc. vyvinuli metodu, která umožňuje výrobcům a prodejcům potravin detekovat bakteriální kontaminaci. Stačí, když si prohlédnou test, který je vytištěný uvnitř balení mléčného výrobku.

Kredit: Yousefi et al. (2021).Nová technologie může být adaptována pro většinu běžných patogenů v potravinách. Tvůrci také předpokládají, že test bude fungovat i u dalších typů potravin i nápojů. Věří, že tento test přispěje k větší bezpečnosti spotřebitelů a k omezení množství odpadu z potravin.

Ve své současné podobě test dovede detekovat i velmi stopová množství infekčních bakterií v mléčných výrobcích. To je v dnešní době velmi komplikované. Nový test je založený na technologii LISzymů, která zahrnuje DNAzymy umístěné do povrchů s lubrikantem (LIS, Lubricant-infused surface).

Jak zmiňuje vedoucí výzkumného týmu Tohid Didar, mléko představuje velmi pestré prostředí s komplexní chemií a biologií, které může „maskovat“ přítomnost patogenních bakterií. Proto je těžké v mléku patogeny najít, když jich tam je jen málo. Podle Didara je to podobný problém jako s krví.

Aplikace testu vypadá tak, že se na vnitřní stranu nádoby vytiskne netoxická struktura, která neovlivní chuť ani bezpečnost mléka. Odpuzuje vše kromě cílových mikrobů. Když se takový mikrob objeví, aktivuje se vložený biosenzor a vyvolá barevnou změnu struktury, kterou lze odečíst při kontrole výrobku.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj: Gate2Biotech